خشک کردن عسل

 


عسل به عنوان یک غذای عملگرا شناخته می شود و دارای سودمندی هایی است که در قندهای تصفیه شده وجود ندارد. کارخانه جات مواد غذایی تمایلی به کاربرد عسل مایع در فرآورده ها ندارند که علت آن چسبندگی زیاد، دشواری توزین و نیاز به گرمایش آن پس از کریستالیزاسیون است. لذاتولیدکنندگان به منظور تسهیل کاربری عسل، به خشک کردن آن روی آورده اند.


عسل به عنوان یک غذای عملگرا شناخته می شود و دارای سودمندی هایی است که در قندهای تصفیه شده وجود ندارد. کارخانه جات مواد غذایی تمایلی به کاربرد عسل مایع در فرآورده ها ندارند که علت آن چسبندگی زیاد، دشواری توزین و نیاز به گرمایش آن پس از کریستالیزاسیون است. لذاتولیدکنندگان به منظور تسهیل کاربری عسل، به خشک کردن آن روی آورده اند.

از طرف دیگر ماندگاری عسل نیز با خشک کردن افزایش می یابد، چرا که عسل به شدت رطوبت پذیر است.روش های خشک کردن عسل در این مقاله شامل : خشک کردن پاششی، انجمادی و تحت خلاء می باشند. روش خشک کردن پاششی بهترین روش شناخته می شود. علاوه بر این خشک کردن عسل بدون افزودنی هایی نظیر صمغ عربی، مالتودکسترین و دکسترین، به دلیل ویسکوزیته بالای آن غیرممکن است و ضمناً این ترکیبات باعث افزایش بهره وری تولید نیز می گردند.این مقاله که در سال 1395 در مجله علوم و فنون صنعت زنبورداری به چاپ رسیده است، مروری بر روش های خشک کردن عسل و مزایا و معایب آن ها خواهد داشت.

هریک از روش های خشک کردن عسل مزایا و معایبی دارد.ولی موضوع بسیار مهم میزان تغییرات در ارزش تغذیه ای عسل پس از خشک کردن است.با پاسخ به این سوال میتوان آسانتر راجع به مناسب بودن روش های خشک کردن عسل قضاوت کرد.میزان تخریب حرارتی،معیاری برای سنجش این مهم میتواند به شمار آید.روش خشک کردن انجمادی بسیار مناسبتر از روش خشک کردن با مایکروویو بوده وروش پاششی مناسبتر از روش تحت خلأ و انجمادی است.

خشک کردن عسل بدون افزودنی ها به دلیل ویسکوزیته ی بالای آن غیر ممکن است و از طرفی افزودن این ترکیبات باعث افزایش بهره وری تولید می شود.انحلال عسل مایع در آب،به ویژه در آب گرم باعث ایجاد بوی نامطبوع در نوشیدنی می گردد.چنانچه این فراورده بتواند مشکلات حسی انحلال عسل مایع در آب را رفع نماید، می تواند به عنوان یک جایگزین نسبی در کنار قند قرار بگیرد.البته بایستی در نظر داشت که حتی با توجه به ارزش تغذیه ای بالاتر عسل نسبت به قند،ولی با در نظر گرفتن میزان کالری حاصل از مصرف،استفاده از این فراورده نیز باید در حد نیاز بدن انجام گیرد.

از طرف دیگر شیرینی عسل بیشتر از قند بوده و می تواند موجب صرفه جویی در مواد قندی شود.که این مهم در حفظ سلامت افراد حائز اهمیت است.و به نوعی در پیشبرد هدفمند سازی الگوی مصرف مواد قندی مشارکت می کند.به تازگی اثرات ضد HIV عسل های ایرانی اثبات شده است، که به شدت به منابع گیاهی آنها وابسته است.بنابرای توصیه می شود در فرایند تولید پودر عسل بیش از هر چیز به حفظ عناصر سودمند آن توجه شود.

برای مشاهده کامل مقاله اینجا کلیک کنید